woensdag 25 juli 2012

Over het dak van Oost-Vlaanderen

Een wandeling van een tiental km rond, naar en over het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. De Hotondberg, hoe je het uitspreekt een hond mag het weten, is de volle 150 m hoog, en toch noemen wij, oost-vlamingen, hem berg.

De wandeling is uitgestippeld aan de hand van de wandelknooppunten en de wandelnetwerkkaart 'getuigenhuevels Vlaamse Ardennen' van toerisme Oost-Vlaanderen.

Knooppunten: 11-17-40-39-18-15-14-94-93-92-13-12-11


Kaartje en meer foto's na de klikGetuige van de recente overvloedige regenval


Het tweede deel van de wandel gaat door het bos,
of een paar keer door het bos zoals je wil.
Er blijkt hier wat frictie te zijn omtrent eigendomsrecht. Vele paaltjes, bordjes en klevers met verboden toegang/privé terrein zijn in tegenspraak met het wandelnetwerk. Er zijn dan ook nogal wat palen en borden weggenomen of verzet.
Bij de eerste doorgang twijfelden we aan een kruising van twee paden in het bos, en dachten goed te doen om bij twijfel rechtdoor te gaan. Voor de zoveelste keer bleek dit niet de juiste keuze. Na een rondgang waarbij het pad steeds minder zichtbaar werd, en een sprong, spreidstand of glijtocht door de kloof kwamen we terug op de weg terecht die we al gedaan hadden. En ja dochter haar orientatiegevoel is nog steeds de beste van de groep.

Bij het negeren van de borden ondek je een prachtig stuk natuur.
Geleerd uit het onderzoek naar trage wegen: "De aanwezigheid van een verkeersbord duidt impliciet aan dat het een openbare weg betreft." en bovendien verkeersbord C1 duidt op verboden richting voor iedere bestuurder. Een voetganger is geen bestuurder en mag dus door.

 
familieportret aan de rand van het erwtenveld


Beoordeling GGGGGIk zou er eigenlijk vijf willen geven, maar er zijn misschien nog mooiere wandelingen in de Vlaamse Ardennen.
Uit de foto's blijkt duidelijk dat dit niet doenbaar is met wieltjes, zelfs je schoenen kan je kwijt geraken.
Ter info voor volgende wandelaars: je geraakt overal door, uiteindelijk. Het is soms wel eens spannend.

nog meer foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

beoordeling

afstanden