dinsdag 15 juli 2014

Drie kastelen wandelroute

Een prachtige wandeling van 12 km door bosgebied langs minstens drie kastelen.
een wandeling van Westtoer, uit de wandelbox 'Brugse Ommeland' te verkrijgen op de dienst toerisme in West-Vlaanderen. Wij kochten de onze in het kantoor in het concertgebouw van Brugge. Online bestellen kan ook.

kasteel Tudor


kaartje en meer foto's na de klik
De wandeling zoals we ze deden. Hoewel het vlak terrein is lijkt de afstand groter dan 12 km. Dit komt waarschijnlijk doordat nagenoeg alle wegen onverhard zijn.

Er zijn een paar mogelijke startplaatsen, wij kozen voor de parking aan de Wittemolenstraat in Sint-Michiels.

De Rosmolen is de eerste attractie, op zondag rond 15:00 zie je hem in werking.


Een molen uit de tweede helft van de 19e eeuw, hier in 1975 terug opgebouwd.

Het eerste pronkstuk is het kasteel tillegem, een van de oudste kastelen van Vlaanderen. Rond het jaar 1000 werd hier de feodale heerlijkheid Tillegem opgericht. In de 14e eeuw werd de primitieve houten toren vervangen door een waterburcht waarvan enkel de kelderverdieping en een deel van de hoektorens bewaard zijn. Het huidige uitzicht kreeg het kasteel in de tweede helft van de 19e eeuw. Nu is het eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Het wordt gebruikt als kantoorruimte op de verdiepingen, het gelijkvloers en de kelder bestaan  uit onthaalruimte en vergaderzalen.
Het Tillegembos


Dat de E-40 dichtbij is hoor je steeds, je loopt er ook eens een stukje langs.


Kasteel Tudor, gebouwd in 1904. Sedert 1981 eigendom van de Stad Brugge. Het wordt sinds 1984 uitgebaat als feestzalon. Er is een park, siertuin en mooie kruidentuin. De kruidentuin is te bezoeken van 1 mei tot 31 oktober (niet op zaterdag). We deden deze wandeling op 20 april 2014.

Kasteel Beisbroek. Een landhuis opgetrokken in 1830, in 1973 door de stad Brugge aangekocht. Het is ingericht als natuureducatiecentrum en voor de volkssterrenwacht werd er een planetarium en ovservatiekoepel aanbebracht. Leuk zijn ook de verschillende planeten die je in het bos en het park tegen komt. De onderligen afstanden zijn op schaal.


Het Chartreuzinnengoed, met hoogstam boomgaard.


Hermitage.

En terug, 'is het nog ver?' via het Tillegembos naar de wagen.


nog meer foto's

Beoordeling GGGGG
Een absolute aanrader, mooie combinatie van natuur en cultuur. Hier en daar is er wat bij te leren. Veel onverharde wegen, en wisselend wandelen, met verschillende plaatsen waar je even kan verpozen, iets drinken of eten.
Enige minputen zijn het vreemde geluid van de autosnelweg in het bos, de oversteekplaatsen van de vrij drukke N32 en het lange stuk asfalt op Diksmuidse Heerweg.
Op wieltjes zou ik er niet aan beginnen. Doe deze wandeling enkel als je tijd hebt, zo kan je de kastelen, tuinen, rosmolen bezoeken, en hier en daar een terrasje doen.
Wij deden er, met de stops inbegrepen, vier uur over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

beoordeling

afstanden