maandag 31 januari 2011

de Antwerpse kaaien

Zondag 31 jan 2011


Een wandeling, zelf uitgestippeld aan de hand van Routeyou, een heel handige website trouwens. Je duidt de adressen aan die je wil aandoen, en het programma geeft je de korste of mooiste wandelroute (of fiets- of motoroute)
De afstand is een tiental kilometer en zondag was een koude maar stralende dag. Een wandeling langs de kaaien van Antwerpen kan je vergelijken met een wandeling op de dijk van Knokke.
Het plan was eigenlijk om langs de Kennedytunnel en linkeroever terug te keren. Maar het niemandsland waar je als voetganger terecht komt net na de bank van Breda deed me van gedacht veranderen. Vreemd gevoel, ineens is de stad voorbij en loop je heel alleen. De gedachte aan een tas warme koffie in het Zuiderterras versnelde m'n pas. Het zal er vol, thuis koffie gedronken.

De kust van Antwerpen.Mooi panorama vanaf linkeroever. Speuren naar de bestemmingen.
extreem groot panorama na de klik.


Het toegangsgebouw tot de Sint-Annatunnel.

De houten roltrappen waarvan de armleuning net iets sneller gaat dan de treden.

De pijp lijkt langer dan dat ie is. Het is er ook behoorlijk druk, de voetgangerstunnel wordt goed gebruikt. Door de buisvorm hoor je jezelf stappen, en word je omringd door het Antwerps.


Rommelmarkt op 't Zand.Dialoog tussen bloembak en helihaven.

De lange wapper
en het Steen.
Het Noorderterras.Koolkaai.

Nog een devote waarschuwing aan de Sint-Paulusstraat

Even geen foto's. Ik begrijp nu wat RouteYou met 'mooiste route' bedoeld. Als man alleen wordt je hier ten overvloede binnen geroepen. Getik op de ramen. Het is te koud.


Blauwbroekstraat leg het maar uit.


Brouwersvliet.


Het MAS.
Prachtig gebouw op een unieke lokatie. Ik kan niet wachten tot de opening.
Antwerpen gezien van in en van op het MASHeel warme natuursteen.Handjes als edelstenen houden de wanden bij elkaar.

Zwartzustersstraat

Stadhuis
met Brabo

Koetsier met paard met hoest, het paard.


overzijde van de kathedraal.
Verrassend pleintje in de Augustijnenstraat.
Terug naar de Kaaien.


Het blijft een klassieker, Huis van Roosmalen van Bob Van Reeth, het project dat m.i. in 1985 de herwaardering van de Antwerpse kaaien inzette.

'Maimi Vice'.


'Loft'

M HKA

Aangemeerd.

Birdz.

Het vlinderpaleis.


Het einde van de stad, hierna niemandsland of tomorrowland.

Eindigend op het zuiderterras voor terug in de voetgangerstunnel te duiken.


Beoordeling: GGGGG

Fantastische stadswandeling die meer weg heeft als flaneren op de Knokse zeedijk, maar hier heeft het achterland meer te bieden. Ik begrijp dat Antwerpenaren van hun stad houden, ik zou hier ook willen wonen. Goe bezig.
Zeker te doen op wieltjes, hoewel de liften van de St-Annatunnel in herstelling zijn en je 'op eigen risico' met de fiets de roltrap neemt.

De route met kaart en enkele foto's op de locatie's aangeduid vindt U op Routeyou.
3 opmerkingen:

  1. Prachtige fotoreeks: ziet er weeral een prachtige en interessante wandeling uit. En als architect natuurlijk oog voor fantastisch mooie architecturale pareltjes! Delen van de wandeling -vnl die aan het water- hebben wij vroeger ook al eens gedaan. Maar blijkbaar hebben we er toch nog veel te ontdekken of te herontdekken, het is te lang geleden dat we er nog eens waren. Zal Routetoyou ook eens uitproberen! Gezonde wandelgroet, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. To delve deeply into Gsm Herstellen Antwerpen is an exciting adventure. In depth analysis of Gsm Herstellen Antwerpen can be an enriching experience. While it has been acknowledged that it has an important part to play in the development of man, it is important to remember that ‘what goes up must come down.’ Crossing many cultural barriers it still draws remarks such as 'I wouldn't touch it with a barge pole' and 'i'd rather eat wasps' from global commercial enterprises,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben deels dezelfde wandeling gedaan tijdens een culinaire wandeling. Prachtige uitzichten, zeker vanop Linkeroever. De kinderen vonden de St Anna tunnel heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen

beoordeling

afstanden