maandag 21 maart 2011

de Eekloosche Watergang


Prachtige natuurwandeling van een 8 tal kilometer langs de Eeklose Watergang van Aardenburg naar Sint-Laureins. Het is geen lus, terugkeren langs hetzelfde pad zie ik niet zitten en een interessante terugroute heb ik niet direct gevonden.
We laten ons door Opa afzetten in Aardenburg en wandelen zo terug naar huis.

Zo'n duizend jaar terug was de streek een uitgestrekt veengebied. Het turf werd ontgonnen tot in 1300 al het veen was vergraven. De vraag naar turf bleef, en de Eekloosche Watergang werd gegraven om het turf uit de gehele streek te kunnen vervoeren.

In 1621, tijdends de tachtigjarige oorlog is de noordelijke zandrug doorgestoken. Daardoor is het getij tijdelijk teruggekeerd. Dis is waarschijnlijk de reden van de kronkels in de watergang.

In 2009 is een herstelproject uitgevoerd. Er is eens struinpad langs de watergang aangelegd. Door middel van heel kleine ingrepen is het traject bewandelbaar en boeiend gemaakt.Wat meteen opvalt is de stilte.
De streek is een stiltegebied, en langs deze wandeling ben je volledig van de bewoonde wereld weg. Je kruist een paar kleine landwegen.


Dat we dicht bij huis zijn is zeer duidelijk. De windmolens van Maldegem bakenen de horizon af.
De Oude Biezenkreek


Je wandelt niet echt langs een pad.
Af en toe staat er een pijltje. Kleine konstrukties om over de omheining te klauteren, of zoals hier een brugje om de watergang over te steken duiden de weg aan.De vorm van de watergang is zeer boeiend. Elke paar stappen is hij anders, soms recht soms zeer grillig, soms smal soms vrij breed.Menig dier heeft z'n pluimen gelaten.

de Valeiskreek

Een overstapje.


Je wandelt tussen de weidedieren. De paarden staan wel achter een afspanning.
Uiteindelijk wint hun nieuwsgierigheid het van hun schuchterheid en poseren ze gewillig. Elkaar zelfs wegduwend, 'ik wil op de foto'.


Schapen komen we ook tegen, ze zitten gelukkig aan de andere oever.


De stilte wordt enkel doorbroken door wegvliegende eende en ganzen, een vogel die ons uitlacht en ander tuig dat door de lucht vliegt.


De KruiskreekDe obligate groepsfoto.

Restant van de herfst.

De skyline van Sint-Laureins achter de bomen van het Leopoldskanaal.

Nederland-België 1-0

Als je door het laatste hekje geraakt, kom je aan grenspaal 341 aan het einde van het struinpad. Wij hebben nog een stukje af te leggen tot we thuis zijn.


Beoordeling GGGGG

Een wandeling zoals een wandeling moet zijn.
Enkel voor wandelaars toegankelijk. Als je hier al wieltjes wil gebruiken moeten het op z'n minst 4x4 zijn. De 'paden' zijn altijd onverhard en zeer grillig, Soms door de dieren, soms door een traktorspoor. De de vele ruggen kan je vrij droog wandelen, enkel als je afdaalt naar het water riskeer je natte voeten.
Een absolute aanrader. Deze wandeling is voor mij voor het krekengebied wat Ninglinspo voor de ardennen is. Een avontuurlijke wandeling die een goed beeld van de streek geeft.

OPGELET (9 juni 2013)
Ik deed vandaag nog eens de wandeling, op verschillende plaatsen in de doorgang onmogelijk.
Door de werken aan het rond punt in Aardenburg is de vertrekplaats verdwenen en is de overgang over de Eeklose watergang onmogelijk.
Het pad is ook niet onderhouden, brandnetels staan okselhoog, verschillende doorgangen zijn met electrische schrikdraad afgesloten.

3 opmerkingen:

  1. waaaw, ziet er echt een zaaaaaaaalige wandeling uit, helemaal in het groen en met veeeeeel water! En weeral prachtig gefotografeerd! spijtig dat het geen luswandeling is, anders is het 16 km over en weer langs hetzelfde pad Alhoewel... in de andere richting ontdek je misschien nieuwe zichtjes en invalshoeken. Valt zeker en vast te overwegen! fikse wandelgroet, hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt voor dit mooie verslag !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk! Ik wist niet dat je langs de watergang kon wandelen tot in Aardenburg. Zullen we beslist ook eens doen. Bedankt voor het verslag een de mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen

beoordeling

afstanden