donderdag 30 april 2015

Vrijgeweed

Zondag 19 april 2015

Een wandeling in het vlakke brugse ommeland van 13 km.
Felle zon maar een ijskoude schrale wind, die zondag in april.
De biathlon noopte ons om te starten aan de Zingende Watermolen, wat overigens geen tearoom meer is maar een vakantiewoning. Parkeer vooral niet op de parking.Kaarjte en meer foto's na de klik.Baliebrugge. De naam is volgens de volksoverlevering afkomstig van het vhele juridisch gehakketak omtrent het Vrijgeweed, om wille van de vele rechtzaken aan de balie in Brugge.

De wandeling is volledig bewegwijzerd door Westtoer, Een kaartje kan je daar kopen, of de box 'Brugse ommeland' waar deze wandeling ook deel van uitmaakt.

Er zijn mogelijkheden om de wandeling in te korten, maar dan moet diegene met het kaartje niet ver voorop lopen.


De zingende watermolen in Ruddervoorde, opgericht rond 1830. De schoorsteen is van de stoommachine die er geplaatst werd in 1906 voor het uitbaten van een melkerij en de productie van boter. Deze stoommachine gaf een alternatieve energiebron in tijden van te klein waterdebiet.
Een verkaveling van witte boerderijen.
De boerderijen zijn in de jaren 1950 gebouwd in opdracht van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendommen. Het basisprincipe bestaat erin om alle hoevegebouwen (woning, stallen, bergruimtes, hangar en schuur) te concentreren tot één geheel, een wit balkvolume met zadeldak. De manier van bouwen beperkte (toen reeds) het energieverbruik in huis.

We nemen een paar selfies met de telefoon, bij thuiskomst heeft google er een leuke collage van gemaakt. Gelukkig heeft hij ook de slechtere opnames er uit gelaten. Slim van google, want hij zou niet meer in huis mogen komen.Lut kan ook al goed overweg met bloemetjes in macro.

Beoordeling GGGGG

De wandeling is volledig bewegwijzerd.
Hoewel grote stukken onverhard zijn, lijkt het mij te doen op wieltjes.
Over de 13 km deden wij 2 uur en 10 min.
Blijft bij: de bevreemdende sfeer in het dorp van Baliebrugge waar de aankomst van de biathlon was.

nog meer foto's


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

beoordeling

afstanden